Termékek Menü

Multimédiás fizika oktató csomag

Ár:
79.248 Ft (62.400 Ft + ÁFA)
Cikkszám: DIS-00003
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Newton V 3.2 - Háromdimenziós ismerkedés a fizika világával; Edison V4. - Az egyetlen 3D áramkörszimulátor az egész világon; Tina -Elektronikai tervező-, oktató- és mérőrendszer

Leírás és Paraméterek

  • Newton V 3.2 - Háromdimenziós ismerkedés a fizika világával
  • Edison V4. - Az egyetlen 3D áramkörszimulátor az egész világon
  • Tina - Elektronikai tervező-, oktató- és mérőrendszer1. Newton V 3.2 - Háromdimenziós ismerkedés a fizika világával

A Newton fizika oktatószoftver 3.2 változatában a kinematika, dinamika, elektromosság és mechanizmusok szinte valamennyi területét megismerhetjük. Az oktatóprogram egy virtuális, három dimenziós világot jelenít meg, amelyben a fizika törvényei alapján mozognak a testek. Ebben a környezetben kísérleteket építhetünk fel néhány egyszerű lépés végrehajtásával és tanulmányozhatjuk azok viselkedését interaktív módon. A programot számos előre összeállított példa kíséri, melyek igény szerint tovább módosíthatóak.

A kísérletek összeállításánál szabadon választhatunk az előre elkészített objektumok közül. Az egyszerűbb geometriai testektől (például golyó, hasáb, henger, kúp) az összetettebb tárgyakig ( lejtő, állvány, kisautó,...) sokféle építőelem áll a rendelkezésünkre. Ezeket összeköthetjük rúgókkal, csuklókkal, fizikai paramétereiket (pl. tömeg, rugalmasság, súrlódás) tetszés szerint állíthatjuk, és erőt, forgatónyomatékot, sebességet rendelhetünk hozzájuk.

Ezen kívül használhatunk 3D modelltervező programokat saját modellek rajzolására, ha az elmenthető az ismert VRML2.0 formátumban, mivel ezeket a Newton is képes importálni.

Az elkészített vagy megnyitott kísérletet elindítva a testek mozgásba lendülnek a kényszerek által meghatározott pályák mentén, útjukat folytonosan változó sebesség- és erővektorok kísérik. Mindez filmszerűen pereg le szemeink előtt és ezt a filmet el is menthetjük egy AVI formátumú fájlba.

Az összeállítást magyarázó szövegekkel, képletekkel, diagramokkal tehetjük teljessé. A diagramra könnyen felvehetjük a testek tetszőleges paramétereinek görbéit, mint például a koordinátakomponenseket, vagy az energia, impulzus mennyiségeit. A görbék mellé rajzolhatunk elméleti számolás során kapott képleteket is, így ez összehasonlíthatóvá válik a szimulált eredményekkel. A program lehetőséget biztosít a fizikai mennyiségek más mértékegységben való kijelzésére is.2. Edison V4. - Multimédia ismerkedés az elektromosság és elektronika világával
Az egyetlen 3D áramkörszimulátor az egész világon

  • Az elektromosság alapjainak elsajátítása élethű, háromdimenziós multimédia laboratóriumban, digitális fényképezéssel készült alkatrészekkel
  • Tetszőleges áramkör létrehozása, tesztelése és javítása
  • Analóg és digitális áramköri komponensek széles választéka
  • Virtuális mérőműszerek: multiméter, oszcilloszkóp, jel-analizátor, időfüggvény és Bode-diagram ábrázolása
  • 27 alapkísérlet és több mint 100 feladat
  • Tanári programok kísérletek, feladatok, tananyag kidolgozására

A népszerű Edison oktatóprogram új 4.0 változatában az elektromosság és az elektronika szinte valamennyi területét megismerhetjük. A programban egy multimédia laboratórium áll rendelkezésünkre, digitális fényképezéssel készült valósághű háromdimenziós alkatrészekkel, a kísérletezés minden fázisának látható és hallható követésével, ám az új változat most már a kapcsolási rajzot is automatikusan előállítja. A programot több mint 100 feladat, kísérlet és a fontosabb elektrotechnikai, elektronikai alkatrészeket és műszereket bemutató prezentáció kíséri.

A programban szabadon választhatunk a multimédia laboratórium polcain található valósághű telepek, ellenállások, diódák, relék, tranzisztorok, logikai kapuk, flip-flopok, vagy akár integrált áramkörök közül. A kiválasztott alkatrészeket a valósághű dugaszolós próbapanelen vagy a munkaasztalon elhelyezve, majd valósághű vezetékekkel összekötve, az áramkör azonnal működni kezd, és virtuális műszerek segítségével a működés minden részletét ellenőrizhetjük. A program automatikusan elkészíti és megjeleníti az áramkört leíró szabványos kapcsolási rajzot is.

A szabványos kapcsolási rajzok megismerése után az Edison áramkör szimulátora (amely kompatíbilis az ismert TINA hálózatanalízis programmal) önállóan is használható. Az Edison új verziójában a virtuális műszerek mellett az analízis eredmények jól áttekinthető diagramokban is ábrázolhatók. A feliratok, a koordinátatengelyek és a görbék testre szabhatók (méretek, osztások, színek stb.) és tetszleges Windows alapú szövegszerkesztőbe (például Microsoft Word) és DTP programba (például CorelDRAW) is átvihetők.

Az új Edison egyik legérdekesebb és egyedülálló funkciója, hogy nemcsak kiszámítja a feszültségeket és áramokat, hanem tetszőleges lineáris áramkörre megadja azt a képletet is, amely az eredményt matematikailag leírja. Így például képleteken keresztül is megismerhetjük az Ohm-törvény alkalmazását, egy szűrő kimenetének frekvenciafüggését, vagy azt, hogy a feltöltődő kondenzátor feszültsége hogyan változik.

A kísérletek, melyek láthatók, olvashatók és néhol hallhatók is, az elektronikai jelenségek széles skáláját nyújtják. A feladatmegoldás gyakorlását beépített feladatok segítik. Saját kísérletek és feladatok is könnyen készíthetők a programmal jövő eszközök segítségével.

Az Edison program híd a játékok és a komoly tervezés között. A fejlesztők hite szerint a játékok kezelésében már 'profi' fiatalok szívesen vesznek egy könnyen használható és újszerű programot, amelynek használata során észrevétlenül sajátítják el az alapvet elektrotechnikai ismereteket és teszik meg az els lépéseket a valóságos áramkörök tervezése felé.

Az Edison 4 Windows XP/2000/NT illetve MS Windows 9x/ME vagy operációs rendszer alatt fut legalább Pentium 300MHz alapú számítógépen, alkalmazásához hangkártya javasolt.

Az Edison 4 program jelenleg csak angolul elérhető, folyamatban van a magyar változat elkészítése.


3. Tina - Elektronikai tervező-, oktató- és mérőrendszer

A TINA legújabb változatában áramkör szimuláció és virtuális műszerek segítségével a teljes elektronikai tervezési, fejlesztési folyamat: analóg és digitális elektronikus áramkörök felrajzolása, szimulációja, nyomtatott áramköri tervének elkészítése (NYÁK tervezés) és a megépített prototípus bemérése is megvalósítható, egységes integrált környezetben. A szimulációs eredmények fejlett diagrammokon vagy virtuális műszereken ábrázolhatók. A TINALab II többfunkciós PC alapú mérőműszer csatlakoztatása esetén, a TINA virtuális műszereivel a megépített áramkörök bemérése, illetve a számított és mért eredmények összehasonlítása is lehetséges, rendkívüli hatékonyságot biztosítva az elektronikai tervezésben és oktatásban egyaránt

Az áramkörök kapcsolási rajzának bevitelére grafikus szerkesztő áll rendelkezésre. Lehetőség van kész áramkörök generálására is a beépített passzív és aktív szűrőtervezési és logikai tervezési funkciók segítségével. A program Spice felülete lehetővé teszi az ipari szabvány Spice formátumú áramköri fájlok beolvasását, szerkesztését. A gyártói könyvtár bővítését külön könyvtárkezelő segíti, elősegítve a gyártók által kiadott CD-ken található illetve az Internetről letöltött modellek egységes beillesztését. A TINA mikrokontrollereket (PIC, AVR, 8051) tartalmazó áramkörök interaktív szimulációját is lehetővé teszi, a programozható eszközökben futó kód akár lépésenkénti követésével.

Az integrált nyomtatott áramkör (NYÁK) tervező segítségével a kapcsolási rajzzal megadott elektronikus áramkör egy vagy többrétegű nyomtatott áramköri terve akár egyetlen kattintással előállítható. Ez azért lehetséges, mert a TINA valamennyi alkatrészénél már be van állítva egy szokásos valós alkatrész lábkiosztás (footprint) amely egy táblázatban megtekinthető, és ha szükséges megváltoztatható. A program különleges szolgáltatása, hogy a valós alkatrészek 3D képe már a kapcsolási rajzon előzetesen megjeleníthető. A TINA integrált NYÁK tervezője minden fontos tulajdonsággal rendelkezik, amely a korszerű gépi tervezéshez szükséges: automatikus alkatrész elhelyezés (autoplacement), automatikus huzalozás (autorouting), interaktív 'follow me' huzalozás, SMD, hőcsapda (thermal relief), változtatások átvitele mindkét irányban a kapcsolási rajz és a NYÁK terv között (forward & back-annotation), Gerber fájl készítés és még sok más funkció. Lehetőség van áramkörleíró lista (netlist) készítésére más NYÁK tervező programok (ORCAD, PROTEL, PCAD, REDAC) számára.

A programban aláramkörök is létrehozhatók, amelyek tartalma akár újabb kapcsolási rajz vagy Spice netlista lehet. Az aláramkörök szimbolikus jelölésére akár egy automatikusan létrehozott 'fekete dobozt' rendelhetünk, akár pedig saját szimbólumot definiálhatunk a programhoz tartozó szimbólumszerkesztővel. További újdonság a gyártói (Analog Devices, Texas Instruments, Motorolla stb.) IC modelleket tartalmazó alkatrészkönyvtár. A több mint ezer modellt tartalmazó könyvtár minden eleme egy Spice modellt tartalmazó aláramkör, amely a programból megtekinthető és szükség esetén módosítható. A gyártói könyvtár bővítését külön könyvtárkezelő segíti, amely egyszerűvé teszi a gyártók által kiadott lemezeken, CD-ken található illetve az internetről letöltött modellek egységes beillesztését. Bár az új Spice interfész szinte korlátlan lehetőségeket ad a felhasználónak a könyvtárbővítésre, számos új komponenssel bővült a standard TINA elemkönyvtár: nemlineáris magmodell, nemlineáris tekercs és transzformátor, relé, komparátor és még sok más komponens került beépítésre.

Diszkrét félvezetők (diódák, bipoláris tranzisztorok, MOS eszközök) katalógusparamétereinek meghatározására is lehetőség van. A paraméterillesztő program segítségével a katalógusban szereplő mérési adatok és egyéb specifikációkból kiszámíthatók a TINA Spice modelljeinek paraméterei.
A TINA oktatási célokra is jól használható. Része olyan eszköz is, amellyel tesztelhető a diákok tudása, nyomon követhető a fejlődésük, és bemutathatók vele a hibakeresési módszerek. A választható hardverelemekkel valódi áramkörök tesztelésére is használható, így összehasonlíthatjuk a mért eredményeket a szimulációs eredményekkel. Az oktatók számára nagy jelentőséggel bír, hogy a csomag tartalmazza az oktatóanyagok elkészítéséhez szükséges összes eszközt.

A TINA egy beépített szövegszerkesztőt is tartalmaz, hogy szövegeket és képleteket adhassunk meg a kapcsolási rajzokhoz, számításokhoz és mérésekhez, vagy feladatokat készítő tanárok számára.
Csomag tartalma 3 CD
Házhozszállítás 5-10 munkanap
Intézmény középiskola
Licenc 1 gépes, diák
Tantárgy elektrotechnika, fizika
Newton 3.2
Edison 4.0
Tina

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Írja meg véleményétMegjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő