Termékek Menü
0

Komplex Digitális Egészségfejlesztő csomag IV.

Komplex Digitális Egészségfejlesztő csomag IV. Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
99.900 Ft (78.661 Ft + ÁFA)
Cikkszám: DT-00172
Átlagos értékelés: Nem értékelt
AIDS, alkohol, drog, Maslow piramis, játékszenvedély

Leírás és Paraméterek

Modulok:
  • Amit az AIDS-ről tudni kell
  • Az alkohol okozta tudatkihagyás
  • Az ittas vezetés veszélyei
  • A függőség első lépcsője
  • A Maslow-piramis és a drog
  • A serkentők hátrányai
  • Marihuána az új évezredben
  • Szteroidok: a halálos testépítés
  • Lelki egészségtan
  • Eksön - Gyerekek a játékteremben

Amit az AIDS-ről tudni kell

A néző rendszerezett ismeretekkel gyarapodik: az immunrendszer müködéséről a szerzett immunhiányos betegség fázisairól, terjedéséről a fertőzöttség megállapitásáról valamint a megelőzés módjáról.

Whoopi Goldberg kellemesen könnyed keretet ad, a szakértő professzor - Dr. Alexandra Levine - korrekt és korszerű ismereteket közöl kellőképpen didaktikus formában. A megjelenő fiatalokkal megrendezett jelenetek teszik életszerüvé ezt a sikeres oktatófilmet.

Szines, szinkronizált film - kb. 30 perc

Az alkohol okozta tudatkihagyás

A film célja, hogy megmutassa milyen következményei lehetnek annak, ha valaki elveszti a tudatát és olyan végzetes dolgok történhetnek vele és társaival amit józanul nem követne el. Tudjuk, hogy sok fiatal azt gondolja: 'Ó, velem ilyesmi nem fordulhat elő!' Higgyék el, hogy velük is megtörténhet. Vannak fiatalok, akikkel mind ez már sajnos megtörtént, és életük végéig viselniük kell a következményeket.

Olyan eseteket dokumentál, amelyekben az érintett elvesztette a tudatát töménytelen mennyiségű alkohol fogyasztása után. Az ilyen amnéziás állapotok alkalmával az illető cselekvőképes, azonban kognitiv kézségeinek híján van. A későbbiekben az illető személy nem fog tudni visszaemlékezni, hogy mi történt ez alatt a tudathiányos állapot alatt. Az ilyen állapotba kerülő emberek veszélyesek önmagukra és másokra nézve is. Ideggyógyászok szerint ez a fajta tudatkiesés inkább érinti a fiatal szervezetet, mint az idősebbeket. A film bemutat egy esetet, amikor egy fiatalember - Kevin - kevesebb, mint két óra alatt elfogyasztott tíz üveg sört, majd autóba ült és halálos kimenetelű balesetet okozott. A fiatalember nem emlékezett arra, hogy mi történt és öt rendbeli gondatlanságból elkövetett emberölés bűntettével ítélték 21 év börtönre.

kb. 30 perc

Az ittas vezetés veszélyei

A filmben őszinte beszélgetések hangzanak el, olyan emberekkel, akik elvesztették szeretteiket egy ittas vezetésből származó balesetben. A interjúkat öt bevágás köti össze, amelyekben megszólal többek között egy rendőrbiztos és egy függő betegekkel foglalkozó szakember is. Minden egyes bevágás egy statisztikával indul az ittas vezetés következményeivel kapcsolatban a társadalomra nézve, pl.: hány ember veszti életét ittas vezetés következtében
Karambol: ebben a részben hat család történetével ismerkedhetünk meg. Mindannyian elvesztették szeretteiket egy ittas vezető felelőtlen viselkedése miatt.
Következmények:ez a rész azokról szól, akik túlélői voltak egy ilyen balesetnek, és beszélnek arról, hogy életük, gondolkodásuk és kapcsolataik hogyan változott meg egy ilyen szörnyű tragédiát követően.
Drogos vezetés:ebben a részben képet kaphatunk arról, hogy a drogok milyen hatással vannak az emberi szervezetre rövid és hosszútávon.
Gyilkosok az utakon: ebben a részben tudomást szerezhetünk arról, hogy milyen jogi következményei vannak az ittas vezetésnek.
Ne csináld!: ebben a részben sok mindent megtudhatunk a drogokról és az alkoholról, valamint annak hatásairól. A filmrészlet arról is szól, hogy milyen rehabilitációs programok vannak a szenvedélybetegség legyőzésére. - kb 25 perc

A függőség első lépcsője

A filmben szót ejtenek az alkohol szervezetre gyakorolt hatásáról és annak veszélyeiről, mint a magas vérnyomás vagy az infarktusra való hajlam, illetve az alkoholmérgezés után fellépő súlyos elvonási tünetek. A szakember tételesen felsorolja a függőség kialakulásának kezdeti tüneteit is, a visszatérő vágy, vagy az indokolatlan agresszivitás megjelenését. kb. 25 perc.

A Maslow-piramis és a drog

Mindenkit hajt valami. A házigazdánk, Delbert Boone, elmagyarázza a Maslow teóriáját, miszerint a kielégítetlen szükségletek óriási hatással vannak az emberre. Delbert elmondja, hogy a több szintből álló szükségletpiramis legalsó lépcsője az otthon és biztonság szükséglete. Amennyiben életünkben már kielégítettük az otthon és biztonság szükségletét, akkor feljebb léphetünk a Maslow-féle szükségpiramis lépcsőfokán. A film megtekintése közben felismerjük azt a tényt, hogy az alkohol és az kábítószerek megakadályozzák az embert a fejlődésben. Sőt, bizonyos szint felett már csak visszaesés tapasztalható egészen az első lépcsőfokig. A filmből megismerjük, mely szinteket kell átlépnünk ahhoz, hogy a végén az önmegvalósítás szintjét elérjük. - A film hossza kb. 50 perc

A serkentők hátrányai

Dr. David L. Ohlms szinvonalas előadását láthatjuk a kokain, a metamfetamin és egyéb serkentőszerek élettani és pszichológiai hatásáról. A film részletesen bemutatja, hogy a különböző serkentőszerek hogyan serkentik az agyat - eufórikus állapotot idézve elő -, másfelől hogy hogyan merülnek le az agysejtek transzmittterei. Ennek hatására teljes összeomlás lesz úrrá az illetőn az eufóriát követően, így segítve elő, hogy egy nagyon erős függőségi állapot alakulhasson ki. Dr. Ohlms elmagyarázza, hogy a drog elhagyása milyen reakciót vált ki az emberből és milyen fázisokon megy keresztül, mire végképp leszokottnak tekinthető. Ezenkívül rámutat a kokain és a metamfetamin közötti hasonlóságokra és különbségekre. A film végén megtudjuk a serkentők okozta különféle pszichiátriai és orvosi nehézségeket - egészen az erőszakos pszichés állapottól a szívérrendszeri problémák kialakulásáig. - kb. 30 perc

Marihuána az új évezredben

A film házigazdája, Dr. Ohlms, aki a nézőkkel megosztja a legújabb kutatások eredményeit a marihuánáról. A film elején rámutat arra, hogy a marihuána egyik alkotóeleme a tetrahydrocannabinol (THC) sokkal koncentráltabban fordul elő a mai anyagokban, mint az 1960-as években szívott marihuánában. Megtudjuk, hogy milyen szörnyű fizikai következményei vannak a marihuánaszívásnak, pl.: a krónikus hörghurut, a tüdőtágulás és a tüdőrák. Dr. Ohlms említést tesz arról is, hogy a THC hogyan hat az immunrendszerre és az agyra. Mivel az agysejtek tulajdonképpen zsírsejtek, és a marihuána zsírban oldódik, ezért az agysejtek akár napokig, hónapokig is képesek tárolni a THC-t. A THC leginkább a kisagyban - ami a finom motoros reflexért felelős - és a hippocampusban - ami a rövidtávú memóriáért felelős - raktározódik.

kb. 30 perc.

Szteroidok: a halálos testépítés

Az élsportban a sportolók nagy nyomás alatt állnak, hiszen mindannyian arra törekednek, hogy ők legyenek a legjobbak, és hogy újabb világcsúcsok születhessenek. Az új rekordok felállításához a maximumot ki kell hozniuk magukból. Sajnos igen sok sportember használ anabolikus szteroidokat a jobb eredmények elérése érdekében. A film tárgyalja a szteroidok használata során felmerülő káros hatásokat a szervezetre, úgymint: a hajhullás, a pattanásos bőr, magas vérnyomás, megemelkedett koleszterinszint és különféle szívbetegségek. A kedélyállapot is megváltozik, depresszívek, paranoidok is lehetnek, valamint dührohamok törhetnek rájuk.

A film bemutat két élsportolót, akiknek sportpályafutásuk kettétört a túlzott szteroidfogyasztás miatt. Végül találkozhatunk egy középiskolai focicsapattal, akik kemény és kitartó munkával megnyerték a közpiskolai bajnokságot. A csapat tagjait megvádolták, hogy szteroidot használnak, azonban a doppingteszten mind átmentek.
A film tanulsága: nem a szteroidok tesznek csodát, hanem a csoda ott rejlik mindannyiunkban. - kb. 20 perc

Lelki egészségtan

Mi lesz gyermekeink jövője Milyen mintákat hoznak a családból és milyeneket kapnak az iskolában A film stábja egy kispesti álalános iskolába látogatott. A kamera bepillant az 'életmódos' osztályok hétköznapjaiba. Egy nevelési program foglalkozásain megismerünk különböző karakterű tanulókat, valamint a testi és lelki egészségükért tenni akaró pedagógusokat. - 52 perc

Eksön - Gyerekek a játékteremben

Játék, kikapcsolódás, szenvedély, ösztönkiélés, sikerélmény-szerzés vagy valami más Esetleg rabság Van-e szabadulás Egy biztos: pénz kell hozzá, bármi áron is...

Díj: I. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál: UNESCO-díj

Fesztiváli részvétel: Riga - 48 perc.

Igény szerint Tanári Óravezető CD rendelhető mellé, tanári óravezető vázlattal, kész feladatokkal, tanári megoldókulcsokkal.
Digitális tananyagok használahatóak: minden Interaktív táblához, asztali DVD lejátszókhoz

Az oktatófilmet a KAB-FE-10 pályázathoz is ajánljuk.
Csomag tartalma 3 DVD (10 film)
Házhozszállítás 5-10 munkanap
Intézmény általános iskola, középiskola
Kiadó Digitális Tananyag Kft
Licenc 1 gépes
Tantárgy egészségnevelés, osztályfőnöki óra
Amit az AIDS-ről tudni kell
Az alkohol okozta tudatkihagyás
Az ittas vezetés veszélyei
A függőség első lépcsője
A Maslow-piramis és a drog
A serkentők hátrányai
Marihuána az új évezredben
Szteroidok a halálos testépítés
Lelki egészségtan
Eksön - Gyerekek a játékteremben

Megjegyzés

Az oktatófilmet a KAB-FE-10 pályázathoz ajánljuk.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Írja meg véleményétMegjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő