Termékek Menü

Digitális-interaktív középiskolai földrajz csomag

Ár:
348.368 Ft (274.306 Ft + ÁFA)
Cikkszám: CT-00004
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Földrajzi atlasz:a Föld, Európa, Európán kivüli kontinensek, Magyarország, Kárpát-medence; Érettségi és felvételi előkészítő, Filmek: Délkelet-Ázsia, Dél-Ázsia, Közel-Kelet és Közép-Ázsia, Hegységek és képződési folyamatuk, Folyók - a Föld tájainak formál

Leírás és Paraméterek

Földrajzi interaktív atlasz (4 CD)

I. A Föld
II. Európa
III. Európán kivüli kontinensek
IV. Magyarország, Kárpát-medence

Témakörök:

1. A következő földrazi egységek általános természet- és társadalomföldrajza:
 • Kárpát-medence
 • Magyarország - domborzata és vízrajza, éghajlata, talaja; természetes növénytakarója; természetvédelem és környezeti állapot; ásványi nyersanyagok előfordulása, bányászata; kőolaj- és földgázvezetékek, villamosenergia-rendszer; mezőgazdaság, földhasznosítás; népesség, foglalkoztatottság; a régiók földrajza; Budapest és környéke
 • EU
 • Észak-, Kelet-, Közép-, Dél-, Nyugat-Európa
 • Ázsia
 • Észak-, Dél-Amerika
 • Ausztrália és Óceánia
 • Sarkvidékek
2. Helyünk a világegyetemben; Tájékozódás a földgömbön és a természetben
3. Térképismereti alapfogalmak; Földrajzi tájak térképei
4. A Föld nagyszerkezeti egységei; A légkör alapfolyamatai; A vízburok tagolódása
5. Éghajlati övezetek; övek, az éghajlatok jellemzői
6. A népesség összetétele, eloszlása


REPETA - Érettségi és felvételi előkészítő II. (2CD)

Földrajz, történelem

A Nemzeti Alaptantervben elfogadott tananyagot tartalmazó program. Tesztkérdések megoldással és magyarázattal. Nyomtatható, szövegszerkesztőbe illeszthető szövegek. A Fővárosi Pedagógiai Intézet támogatásával.A REPETA Érettségi és Felvételi Előkészítő sorozat a középiskolai tananyagot tartalmazza. A tananyag száraz, tényszerű felsorolását mellőzve, sok-sok érdekességgel fűszerezve kerül a nebulók elé.
Több száz illusztráció - tesztek kiértékeléssel - hipertextes keresőrendszer

 • Föld, a tengerek, az élővilág kialakulásának története
 • a Föld felépítése
 • földrajzi helymeghatározás
 • időjárási és éghajlati elemek, éghajlati övek
 • földrajzi összefoglaló
 • történelmi események az 'ősrobbanástól' napjainkig
 • egyetemes történlemi kronológia

Filmek (6 DVD)

 • Délkelet-Ázsia
 • Dél-Ázsia
 • Közel-Kelet és Közép-Ázsia
 • Hegységek és képződési folyamatuk
 • Folyók - a Föld tájainak formálói
 • Éghajlatok, tájak, élőlények

 • Kőzetek, ásványok - Csigák, kagylók csomag (2 CD)

  1. Délkelet-Ázsia

  Délkelet-Ázsia a Föld egyik legváltozatosabb élővilágával és tájszerkezettel rendelkező régiója. Találunk itt gyönyörű tengerpartokat, sűrű esőerdőket, hatalmas hegyeket, bővizű folyókat és aktív vulkánokat.Délkelet- Ázsia a félszigetek és a szigetvilágok földje. Az Indokínai - félsziget az Ázsiai szárazföld déli részénél, Kínától délre, Indiától és Bangladestől keletre helyezkedik el. A Maláj-félsziget az Indokínai-félsziget meghosszabbítása: Thaiföld délnyugati részéből, Nyugat- Malajziából, és Szingapúr szigetéből áll. Indonézia és a Fülöp-szigetek több ezer szigetből tevődik össze. A film segítségével megismerjük Délkelet-Ázsia nemzeti parkjait és csodálatos élővilágát: különböző fajú madarakat és emlősállatokat. Megfigyelhetjük Délkelet-Ázsia helyi éghajlati viszonyait és sajátos gazdasági helyzetét. Láthatunk számos Fülöp-szigeteki és indonéziai műalkotást, építési remekművet.


  2. Dél-Ázsia

  Dél-Ázsia országai változatos képet mutatnak. A film gyönyörű képekben tárja a néző elé Dél-Ázsia tájait, a régió időjárásának és mezőgazdaságának jellegzetességeit. Az Indiai szubkontinens országai: Pakisztán, Banglades, Nepál, Bhután és India. Dél-Ázsiában három fő földrajzi terület fekszik. Északon nagyrészt a Himaláját magában foglaló hegyvidék, középen az Indus és a Gangesz által határolt, termékeny talajú síkság, délen pedig a Nyugati - és a Keleti Ghatok által határolt Dekkán-fennsík. A film bemutatja, hogyan hat a monszun ezekre a régiókra, valamint azt, hogy milyen módszerekkel művelik a földet a ezeken a tájegységeken.

  Célok:
  • megismertetni a nézőkkel az Indiai szubkontinens földrajzi régióit,
  • taglalni a monszun Dél-Ázsia életében betöltött szerepét,
  • bemutatni a Dél-Ázsiában használatos rizs-, tea- és cukornád-termesztési módszereket,
  • vázolni, hogyan hat a természet és a különböző erőforrások a térség lakóinak életére.

  3. Közel-Kelet és Közép-Ázsia

  A Közel-Keletnek van egy kulcsfontosságú területe, ahol három kontinens, Ázsia, Afrika és Európa találkozik. A Közel-Kelet és Közép-Ázsia a világ egyik fontos régióját alkotják. Mind a Közel-Keletnek, mind pedig Közép-Ázsiának rendkívül száraz a klímája. Mindkét régió területén sok a sivatag és a sztyepp; ezeket hegységek választják el egymástól. Az emberek úgy alkalmazkodnak a sivatagi körülményekhez, hogy laza öltözetet és fejfedőt viselnek, valamint vastag falú és magas mennyezetű házakat építenek. A sivatagokon keresztülhaladó folyókat egzotikus folyóknak nevezzük. Ilyen például a Nílus, a Tigris és az Eufrátesz, valamint a Jordán. A magas hegyekben több csapadék hull, mint az alacsonyabban fekvő területeken. Közép-Ázsia jelentős részét száraz füves területek, úgynevezett sztyeppék borítják. A Fekete tenger és a Földközi tenger mentén fekvő területeket enyhe, csapadékos tél, és száraz, forró nyár jellemzi. A régió legértékesebb erőforrásai a föld alatt fellelhető óriási kőolaj, földgáz, és egyéb ásványtelepeken találhatóak.


  4. Hegységek és képződési folyamatuk

  A filmből megtudhatjuk, hogyan keletkeznek a hegységek, és mi okozza a lepusztulásukat. Betekintést nyerhetünk azokba a tektonikai folyamatokba, amelyek a vulkáni tevékenységet, a kőzetek gyűrődését és vetődését, valamint a földrengéseket okozzák. A vulkánok többféle alakot vehetnek fel. Ismereteket szerezhetünk a vulkánok változatos alakjáról és összetételéről; láthatunk vulkánokat működés közben és megfigyelhetjük a kitörések következményeit.

  A film bemutatja a lávát kibocsájtó vulkánok felépítését, valamint az intruzív magmatevékenység által létrehozott sokféle plutont is. A film taglalja azt is, hogyan képződnek a különböző föld alatt megszilárdult magmalerakódások, amelyek a felszínre kerülnek, amikor az erózió lepusztítja a felszíni kőzetrétegeket.


  5. Folyók - a Föld tájainak formálói

  A nézők megismerhetik a folyóvizek osztályozási módjait, csakúgy, mint a fontos fluviális folyamatokat, tehát az eróziót, valamint a talaj, a kőzet és az ásványok szállítását. Tanulmányozhatjuk az eróziós és hordalékszállító folyamatok következményeit- megfigyelhetjük, hogyan épít a folyó hordaléka övzátonyokat, természetes gátakat és deltákat. Áttekintést kaphatunk arról, hogyan hat a folyómeder gradiense a folyó sebességére a vízben található üledék mennyiségére, valamint a folyó környezetére. Megtanulhatjuk, hogyan képződnek a vízesések. Látni fogjuk, hogy hosszabb időszakok elteltével a folyók dinamikája is változik, méghozzá a tengerszint növekedése, vagy csökkenése által.

  Ezek a változások végbemehetnek földtörténeti léptékű időintervallumokban, mint például a Grand Canyon keletkezése esetében, vagy pár óra alatt, mint egy nagy árvízkor. A folyók mindkét esetben állandóan változó világunk építészének szerepét játszák.


  6. Éghajlatok, tájak, élőlények

  A film segítségével betekintést nyerünk olyan tájakra ahol a hosszú és száraz nyarakat enyhe telek váltják fel; eljutunk olyan tájakra is, ahol fagyos hideg van az év minden napján és mindig hólepte földet látunk. A Föld különböző éghajlati viszonyaival és élővilágával is megismerkedhetünk. Kellemes háttérzene mellett végighaladunk mind az öt kontinensen és megismerkedünk a rájuk jellemző éghajlatokkal is, és azok növényeivel, állataival, valamint a lakosok szokásaival, építkezési stílusával, mezőgazdaságával. A látottak után ismerni fogjuk a száraz szubtrópusi, a nedves szubtrópusi, a kontinentális, az óceáni, a sivatagi, és egyéb éghajlatok jellemzőit is.

  Házhozszállítás 5-10 munkanap
  Intézmény középiskola
  Kiadó Cartographia Kft, Digitális Tananyag Kft, Digital Media Kft, Com-Com Bt
  Licenc 1 gépes
  Tantárgy földrajz
  Földrajz térkép
  Érettségi és felvételi előkészítő II.
  Délkelet-Ázsia
  Dél-Ázsia
  Közel-Kelet és Közép-Ázsia
  Hegységek és képződési folyamatuk
  Folyók - a Föld tájainak formálói
  Éghajlatok, tájak, élőlények

  Vélemények

  Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

  Írja meg véleményét  Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
  Értékelés: Rossz Kitűnő